sobota, 2 stycznia 2016

Bożonarodzeniowa rolada z Nutellą

Noel 3






 


Eh… co to był za smak ! Przepis dostałam od mojej mamy bo ona się w tym cieście wyspecjalizowała, ale go trochę ulepszyłam – syropem do nasączania i dziwiłam się prostocie wykonania! Bo ta rolada, we Francji zwana Bûche de Noël czyli Polanem Bożonarodzeniowym nie może się nie udać. Wychodzie perfekcyjnie sama!


 


Zapraszam !


 


Ciasto:


8 żółtek


4 białka


100 g cukru


40 g kakao


80 g mąka


20 g mąka ziemniaczana bądź Maizena czyli skrobia kukurydziana


 


Żółtka ucieramy z połową cukru i dalej stopniowo dodajemy przesiane mąki i kakao. Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Łączymy całość i pieczemy dosłownie 10 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, na pergaminie i na dużej blasze – rozmiar piekarnika u mnie czyli 50-40 cm. Ciasto ma być grube na około 1 cm, nie więcej i tylko lekko upieczone… gdy dotykamy palcem i wierzch jest suchy wyjmujemy.


 


Natychmiast po wyjęciu przykrywamy ciasto arkuszem papieru do pieczenia i wilgotną kuchenną ściereczką. Niech stygnie. Ja przyznam, że od razu je zwinęłam z tym papierem i z tą ściereczką w środku. Moja mama zwija, gdy już wystygnie.


 


Krem:


450 g Nutelli


200 ml kremówki – ubić i połączyć z Nutellą


 


Syrop do nasączenia


50 ml wody


50 g cukru


2 łyżki alkoholu – u mnie był to nalewka wiśniowa, może być rum, whisky itd…


 


Ostudzone ciasto nasączyć syropem. Wyłożyć krem – zostawić trochę do dekoracji – zwinąć ciasto i schłodzić w foli spożywczej w lodówce. Udekorować po kilku godzinach, według uznania.



2 komentarze:

  1. Wychodzi taka piekna bez specjalnych staran... A ze Moja mama tym przepis em sie juz z kolezankami dzielila to i wszystkie sobie chwala. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń