Niezwykle prosta mieszanka ryzu i soczewicy. Co wiec w niej tak smacznego? Przyprawy! Duzo, orientalnych przypraw, ktore zmieniają smak wydawałoby sie całkiem prostych składników. Calosc podana z dobrze przyprawionym jogurtem i mieta.
3 porcje
30 minut
3/4 szklanki razu basmati
3.4 szklanki zielone soczewicy
2 duze cebule
zabek czosnku
2 gozdziki
1 gwiazdka anyżu
łyżeczka kminku, cynamonu i kurkumy
gałązki świeżej miety i kolendry
200 g jogurtu naturalnego
oliwa,
bulion z warzyw
sol i pieprz
Soczewice gotujemy wraz z gwiazdką anyżu i goździkami do miękkości okolo 20 minut. Uwaga solimy na samym koncu!
Ryz podsmazamy na oliwie dodając po 90% kminku, cynamonu, kurkumy. Pokrywamy go bulionem z warzyw - z kostki i gotujemy okolo 10 minut do miękkości.
Cebule kroimy w piórka i smażymy na chrupiące paski na odrobinie oleju. Doprawiamy sola i pieprzem.
Jogurt doprawiamy pozostałymi przyprawami, świeża mieta i kolendra na koncu tez.
Mieszamy ryz z soczewica i z cebula. Podajemy z sosem jogurtowym i resztka ziol.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz