czwartek, 5 listopada 2020

Mudjara na sposob libanski.



Niezwykle prosta mieszanka ryzu i soczewicy. Co wiec w niej tak smacznego? Przyprawy! Duzo, orientalnych przypraw, ktore zmieniają smak wydawałoby sie całkiem prostych składników. Calosc podana z dobrze przyprawionym jogurtem i mieta. 


3 porcje
30 minut

3/4 szklanki razu basmati
3.4 szklanki zielone soczewicy
2 duze cebule
zabek czosnku
2 gozdziki
1 gwiazdka anyżu
łyżeczka kminku, cynamonu i kurkumy
gałązki świeżej miety i kolendry
200 g jogurtu naturalnego
oliwa, 
bulion z warzyw
sol i pieprz

Soczewice gotujemy wraz z gwiazdką anyżu i goździkami do miękkości okolo 20 minut. Uwaga solimy na samym koncu!
Ryz podsmazamy na oliwie dodając po 90% kminku, cynamonu, kurkumy. Pokrywamy go bulionem z warzyw - z kostki i gotujemy okolo 10 minut do miękkości. 

Cebule kroimy w piórka i smażymy na chrupiące paski na odrobinie oleju. Doprawiamy sola i pieprzem. 

Jogurt doprawiamy pozostałymi przyprawami, świeża mieta i kolendra na koncu tez. 

Mieszamy ryz z soczewica i z cebula. Podajemy z sosem jogurtowym i resztka ziol. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz