poniedziałek, 16 listopada 2020

Crumble owsiany a pod nim: kapusta i pieczarki



Typowe danie na jesienna chandrę ze względu na swoje składniki. Pieczarki bogate w witaminy z grupy B oraz selen działają anty-depresyjnie. Kapusta to zrodlo B9 i witaminy C. Platki owsiane dzieki białku roślinnemu i tryptofanowi pozwalają naszym mozgom na wyprodukowanie serotoniny. A przede wszystkim SZAFRAN - naturalny lek anty-depresyjny. Zawiera ogromne ilości magnezu, jest produktem sedatywnym i uspokajającym. Ma tez witaminę B6. Najlepiej dodawac po 6-8 włókien szafranu do różnych dan ze 2 razy w tygodniu. 

4 porcje
Przygotowane 35 minut
Pieczenie 30 minut

1/2 glowki bialej kapusty
6-8 nitek szafranu
300 g pieczarek
cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz

Crumble
200 g płatków owsianych
80 g zimnego masla
70 g startego parmezanu

Kapuste szatkujemy i podsmazamy na oliwie. Dodajemy szafran i podlewamy nieco woda. Patelnie przykrywamy i dusimy kapusta jakis kwadrans. 
W tym czasie na drugiej patelni podsmazamy posiekana cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy chwile. 

Zagniatamy crumble.

Warzywa wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy drumle. Do piekarnika na jakies 30 minut w 180°C. 
Podajemy gorące i chrupiące. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz