Typowe danie na jesienna chandrę ze względu na swoje składniki. Pieczarki bogate w witaminy z grupy B oraz selen działają anty-depresyjnie. Kapusta to zrodlo B9 i witaminy C. Platki owsiane dzieki białku roślinnemu i tryptofanowi pozwalają naszym mozgom na wyprodukowanie serotoniny. A przede wszystkim SZAFRAN - naturalny lek anty-depresyjny. Zawiera ogromne ilości magnezu, jest produktem sedatywnym i uspokajającym. Ma tez witaminę B6. Najlepiej dodawac po 6-8 włókien szafranu do różnych dan ze 2 razy w tygodniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNbxHMlOKaIiNa5aIOrFh7Gf3_9aKNE4q5NdwlnxvBBIUyeJ9hErHvTkk4CB7tXtJQWha5U-61Ut39ICQRWzqRPg_QYaoTaeEefV9xbCb9voyhVO16MgaU6uhxCB8_pr9QpXZlnHQoJ7E/w400-h300/1605551652806.jpg)
4 porcje
Przygotowane 35 minut
Pieczenie 30 minut
1/2 glowki bialej kapusty
6-8 nitek szafranu
300 g pieczarek
cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz
Crumble
200 g płatków owsianych
80 g zimnego masla
70 g startego parmezanu
Kapuste szatkujemy i podsmazamy na oliwie. Dodajemy szafran i podlewamy nieco woda. Patelnie przykrywamy i dusimy kapusta jakis kwadrans.
W tym czasie na drugiej patelni podsmazamy posiekana cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy chwile.
Zagniatamy crumble.
Warzywa wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy drumle. Do piekarnika na jakies 30 minut w 180°C.
Podajemy gorące i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz