piątek, 27 listopada 2020

Penne z bobem, gorzka sałata i bazylia.


Danie z patelni... Po zakupieniu główki sałaty "trévisse" nieco gorzkiej w smaku... trzeba było wymyślić co z nią zrobić bo na surowo rodzina jeść nie chciała. I tak wczoraj wieczorem powstało to danie. Smażenie sałaty i sos śmietanowy złagodziły gorycz i powstało coś pysznego! 


3 porcje

300 g penne
300 g bobu z zamrażarki bo teraz nie sezon
sałat czerwono-listna trévisse ta gorzka właśnie
szalotka
zabek czosnku
200 g gestes smietany
liste Bazyli
starty parmezan
sol i pieprz
oliwa

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Podobnie bob. Na patelni, na oliwie podsmażamy posiekana szalotke i czosnek. Dodajemy porwane liście sałaty. Dusimy razem i doprawiamy. Dodajemy śmietanę i na koniec odsączony bob i makaron. Bazylia i parmezan zostają na wierzchu. Mieszamy i podajemy! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz