Swiezutki z połowu wczorajszego i dziki czyli nie z hodowli... Kupiliśmy dzisiaj całego okonia. Ważył 1 kilogram ale tyle trzeba na 3 osoby. Cena była interesującą jak i na owoce morze. czas chyba zapasy na Boże narodzenie porobić bo ceny tuż przed świętami znacznie wzrosną.
Uwielbiam taka pieczona rybę w całości. ten smak, delikatność mięsa, aromaty...
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
1 okon morski 1 kilogram około, wypatroszony przez sprzedawcę ryb ale z głową - smak...
kilka plastrów cytryny
kilka gałązek tymianku, liść laurowy
sol, pieprz i oliwa z oliwek
To tyle jeśli chodzi o pieczenie. Wkładamy do środka ryby, doprawiamy wewnątrz, zewnątrz, polewamy oliwa i do piekarnika. 200°C pierwsze 5 minut i następnie 20 minut w 180°C.
W tym czasie robimy sos Marcotte
2 szalotki siekamy i wrzucamy do garnuszka. Polewamy je 125 ml białego wina kuchennego i do wina dodajemy 1/4 kostki rosołu z drobiu. Gotujemy aż cały płyn odparuje czyli jakieś 5 minut. Następnie wlewamy 100 ml kremówki i łyżkę soku z cytryny... świeżo zmielony pieprz - uwaga już nie gotujemy tylko podgrzewamy.
Podajemy z nasza ryba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz