sobota, 21 listopada 2020

Okon morski z piekarnika i sos Marcotte.



Swiezutki z połowu wczorajszego i dziki czyli nie z hodowli... Kupiliśmy dzisiaj całego okonia. Ważył 1 kilogram ale tyle trzeba na 3 osoby. Cena była interesującą jak i na owoce morze. czas chyba zapasy na Boże narodzenie porobić bo ceny tuż przed świętami znacznie wzrosną. 
Uwielbiam taka pieczona rybę w całości. ten smak, delikatność mięsa, aromaty...


3 porcje
Przygotowanie 30 minut

1 okon morski 1 kilogram około, wypatroszony przez sprzedawcę ryb ale z głową - smak...
kilka plastrów cytryny
kilka gałązek tymianku, liść laurowy
sol, pieprz i oliwa z oliwek

To tyle jeśli chodzi o pieczenie. Wkładamy do środka ryby, doprawiamy wewnątrz, zewnątrz, polewamy oliwa i do piekarnika. 200°C pierwsze 5 minut i następnie 20 minut w 180°C. 

W tym czasie robimy sos Marcotte

2 szalotki siekamy i wrzucamy do garnuszka. Polewamy je 125 ml białego wina kuchennego i do wina dodajemy 1/4 kostki rosołu z drobiu. Gotujemy aż cały płyn odparuje czyli jakieś 5 minut. Następnie wlewamy 100 ml kremówki i łyżkę soku z cytryny... świeżo zmielony pieprz - uwaga już nie gotujemy tylko podgrzewamy. 

Podajemy z nasza ryba. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz