sobota, 31 października 2020

Ciasto jabłkowe z Fryburga



Na dzisiejsze sobotnio-halloween'owe popołudnie. Na kruchym, maślanym spodzie jest duzo jabłek z rodzynkami i z żurawiną a calosc polana jest masa jajeczno-śmietanowa z orzechami laskowymi. 


8 porcji
Przygotowanie 1 godzina
Pieczenie 45 minut
tortownica 24 cm średnicy

Ciasto kruche
185 g maki
125 g masla
1 jajko
65 g cukru
cukier waniliowy i 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy i chlodzimy - 1 godzina

Masa z jablek
1 kg jablek u mnie mieszanka
garsc rodzynek i żurawiny
40 g cukru

Jablka obieramy i kroimy w kostki dusimy z cukrem i rodzynkaùi oraz żurawiną przez okolo 15 minut. 

Polewa
2 zoltka
65 g cukru
125 g gestes smietany
3 lyzki mielonych migdałów
2 bailla ubite na sztywna piane

orzechy laskowe posiekane do posypania ciasta

Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy migdały i śmietanę. Mieszamy calosc z piana z białek. 

Kruche ciasto podpiekamy nakłute widelcem przez 15 mini w 200°C...
Po tym czasie wykładamy na nie jabłka i pokrywamy calosc polewa wraz z orzechami laskowymi. 
Pieczemy 30 minut w 180°C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz