Na dzisiejsze sobotnio-halloween'owe popołudnie. Na kruchym, maślanym spodzie jest duzo jabłek z rodzynkami i z żurawiną a calosc polana jest masa jajeczno-śmietanowa z orzechami laskowymi.
8 porcji
Przygotowanie 1 godzina
Pieczenie 45 minut
tortownica 24 cm średnicy
Ciasto kruche
185 g maki
125 g masla
1 jajko
65 g cukru
cukier waniliowy i 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Zagniatamy i chlodzimy - 1 godzina
Masa z jablek
1 kg jablek u mnie mieszanka
garsc rodzynek i żurawiny
40 g cukru
Jablka obieramy i kroimy w kostki dusimy z cukrem i rodzynkaùi oraz żurawiną przez okolo 15 minut.
Polewa
2 zoltka
65 g cukru
125 g gestes smietany
3 lyzki mielonych migdałów
2 bailla ubite na sztywna piane
orzechy laskowe posiekane do posypania ciasta
Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy migdały i śmietanę. Mieszamy calosc z piana z białek.
Kruche ciasto podpiekamy nakłute widelcem przez 15 mini w 200°C...
Po tym czasie wykładamy na nie jabłka i pokrywamy calosc polewa wraz z orzechami laskowymi.
Pieczemy 30 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz