sobota, 28 listopada 2020

Słodka bulka z orzechami pekan zwana przez francuskich cukierników "polska".



Orzechy pekan z pewnością polskie nie są i nie potrafię wytłumaczyć tej nazwy i narodowego przypisu, ale bułka jest pyszna, aromatyczna, mięciutka... ah, eh... 

6-8 porcji

360 g maki i +- 50 g w zależności od suchość maki, wielkości jajek
20 g drożdży świeżych
65 g ciemnego cukru
100 g zimnego masła
100 ml mleka i łyżka do posmarowania babki

Nadzienie
100 g miękkiego masla
lyzka cynamonu
120 g orzechów pekan
80 g ciemnego cukru

Do miski wsypujemy make, na nią rozdrabniamy drożdże, dodajemy cukier i 2 jajka oraz lekko cieple mleko. Zaczynamy zagniatać, dodajemy zimne masło i zagniatamy dalej. 

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Miekkie masło miksujemy z cukrem i cynamonem. Orzechy lekko miksujemy. 

Po urosnieciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 45/25 cm... wykładamy zmiksowane masło oraz orzechy . Przekrajamy na pół wzdłuż i zwijamy w dwa rulony. Następnie zaplatamy rulony jak warkocz. 

Pieczemy w 170°C około 40 minut i podczas pieczenia smarujemy mlekiem z cukrem po wierzchu by się ładnie zezlocila.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz