sobota, 14 listopada 2020

Gubana - włoska babka z orzechami i kandyzowanymi owocami. Kuchnia Italii.



Znakomita babka rodem z Włoch wypełniona nadzieniem złożonym z orzechowy, migdałów, rodzynek, skorki pomarańczowej i orzeszków piniowych. Na weekendowe śniadanie czy podwieczorek. 


Minimum 10 porcji

Przygotowanie 1 godzina
oczekiwanie minimum 12 godzin
Pieczenie okolo 1 godziny

Na początku robimy FARSZ - musi odstać noc...

160 g orzechow włoskich
100 g rodzynek
80 g orzeszków pinii
40 g migdalow
50 g skorki pomarańczowej z cukru
skorka starta z pomaranczy świeżej oraz z cytryny
70 g tartej bulki
30 g masla
4-5 lyzek amaretto, marsali badz rumu... co tam macie. 

Na masle tostujemy tarta bulke - uwaga bez koloryzacji. Tylko ja lekko wysuszymy. Odstawiamy. 
Orzechy i owoce grubo miksujemy, dodajemy starte skorki z owoców nasza bulke z maslem i polewamy calosc alkoholem. Przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy na noc. 

Ciasto

Zaczyn
25 g drożdży
150 ml cieplego mleka
1 lyzka cukru
150 g maki

Robimy zaczyn czyli na dno miski rozdrabniamy drozdze, posypujemy je cukrem, polewamy ciepłym mlekiem i na wierzch przesiewamy make przez sitko i odczekujemy 30 minut. 

450 g maki
80 g miękkiego masla
120 g cukru
3 jajka
2 szczypty soli
bialko do posmarowania ciasta i cukier do posypania

Z tych składników zagniatamy lekkie ciasto, dodajemy zaczyn i pracujemy rękoma badz w robocie by otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. 
Odstawiamy na 2 godziny do urośnięcia. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duzy prostokąt. Wykladamy nadzienie pozostawiając 3 cm wolne od każdego brzegu. Zwijamy w rulon po przekątnej i następnie zwinięte zwijamy jeszcze raz  w forme ślimaka. 

Odstawiamy na 30 minut. 
Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i do pieca... 20 minut w 180°C i dalej w 160°C... az sie zezłoci. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz