sobota, 21 listopada 2020

Banana bread.



Ciasto sportowców tak sycące... ale dla wszystkich właściwie. Dodałam banany i gorzka czekoladę... można dać orzechy różnego rodzaju. Można tez zrobić bez -wierzchu, polewy by moc zabrać do pracy, do szkoły czy na piknik. 




6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Pieczenie 45 minut

180 g maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
50 g orzechów posiekanych albo stratę gorzkiej czekolady albo jedno i drugie.
60 g miękkiego masła
180 g cukru
1 jajko
3 dojrzale banany
120 ml buttermilk czyli mleko krowie plus 1 łyżka soku z cytryny

na wierzch:
bita smietana z mascarpone i orzechy

Suche składniki mieszamy w misce. Masło miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy zmiksowane banany i buttermilk. 
Łączymy obie masy. 

Pieczemy w keksowce w 180°C. 

Gdy ostygnie pokrywamy śmietaną z mascarpone dobrze ubita i posypujemy orzechami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz