Typowo włoskie danie. Przepyszne, kremowo risotto z dodatkiem szafranu podane z pieczona dynia butternut z dodatkiem miodu, oliwy i tymianku.
3 porcje
Przygotowanie 35 minut
Mala dynia butternut
cebula
4 galazki tymianku
200 g ryzu arborio
100 ml bialego wina
3/4 litra bulionu z warzyw
skorka starta z cytryny
2 lyzki miodu
2 lyzki oliwy z oliwek
garsc pestek z dyni
lyzka mascarpone albo gesten smietany.
sol, pieprz
4-5 nitek szafranu
maslo
Dynie obieramy i kroimy na plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy tymianek, miod i oliwe, doprawiamy sola i pieprzem. Pieczemy około 25 minut w 180°C .
Na odrobinie masla podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy ryz i jak ziarenka beda przezroczyste to polewamy calosc winem. Odparowujemy. Po tym czasie dolewamy stopniowo bulion z warzyw - musi być gorący, dodajemy szafran. Gotujemy risotto do miekkosc dolewając stopniowo bulion. Na koniec doprawiamy mascaprone badz śmietaną i skorka strata z cytryny.
Pestki dyni grylujemy na suchej patelni.
Podajemy nasze risotto z dynia oraz z pestkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz