sobota, 14 listopada 2020

Szafranowe risotto, pieczona dynia. Kuchnia Italii.



Typowo włoskie danie. Przepyszne, kremowo risotto z dodatkiem szafranu podane z pieczona dynia butternut z dodatkiem miodu, oliwy i tymianku. 


3 porcje
Przygotowanie 35 minut

Mala dynia butternut
cebula
4 galazki tymianku
200 g ryzu arborio
100 ml bialego wina
3/4 litra bulionu z warzyw
skorka starta z cytryny
2 lyzki miodu 
2 lyzki oliwy z oliwek
garsc pestek z dyni
lyzka mascarpone albo gesten smietany. 
sol, pieprz
4-5 nitek szafranu
maslo


Dynie obieramy i kroimy na plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy tymianek, miod i oliwe, doprawiamy sola i pieprzem. Pieczemy około 25 minut w 180°C . 

Na odrobinie masla podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy ryz i jak ziarenka beda przezroczyste to polewamy calosc winem. Odparowujemy. Po tym czasie dolewamy stopniowo bulion z warzyw - musi być gorący, dodajemy szafran. Gotujemy risotto do miekkosc dolewając stopniowo bulion. Na koniec doprawiamy mascaprone badz śmietaną i skorka strata z cytryny. 

Pestki dyni grylujemy na suchej patelni. 

Podajemy nasze risotto z dynia oraz z pestkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz