3 porcje okolo 30 kuleczke czy klopsikow
Przygotowanie 45 minut
1 papryka
125 g kaszy quinoa czyli komosy
kostka bulionu z warzyw
zielona pietruszka
jajko
50 g tartej bulki
sol, pieprz
oliwa do smazenia
Na salatke
400 g wyluskanego bobu - w tym sezonie z mrozonek
10 pomidorkow koktajlowych
garsc ziol czy salat
Papryke kroimy bardzo drobno i dusimy na oliwie z oliwek, doprawiamy. Quinoe gotujemy w wodzie z bulionem do miekkosci - 12 minut.
Miksujemy ugotowana quinoe z papryka podsmazona, dodajemy zielona pietruszke, jajko i tarta bulke. Formujemy kuleczki.
Bob gotujemy w osolonym wrzatku 6 minut. W tym czasie podsmazamy przekrojone pomidorki na oliwie, po odcedzeniu bobu laczymy go z pomidorkami na patelni.
Smazymy nasze kuleczki z komosy na oliwie okolo 5 minut. Podajemy na salatce z bobem, wrzucamy liscie salat czy ziola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz