sobota, 22 września 2018

Parmigiana z baklazana.



Robiona w formie na babke... na wczorajsza kolacje. 

3-4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Zapiekanie minimum 30 Minut

2 baklazany
250 g dobrej mozzarelli di buffala
puszka miazszu z pomidorow 400 g
starty parmezan z 4 lyzki
listki bazyli
oliwa z oliwek
sol

Baklazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry 4 mm grubosci. Ukladamy je na blasze, posypujemy sola, polewamy oliwa i pieczemy 30 mi,ut w 200°C. 

W tym czasie kroimy mozzarelle, odsaczamy miazsz z pomidorow. 

Forme jak do sredniej babki smarujemy oliwa. Wykladamy w niej nasze upieczone plastry baklazanow tak by zachodzily lekko na siebie. Nastepnie ukladamy warstwami: mozzarelle, kilka lyzek miazszu pomidorowego, lyzek parmezanu, bazylie i dalej resztki baklazana, ser... 

Zapiekamy minimum 30 minut w 200°C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz