piątek, 21 września 2018

Placuszki z czerwonej soczewicy z jablkiem i z orzechami.


Zrobione w tym tygodniu na jedna z kolacyji - jak mowil o nich moj dziadek. 
15 sztuk - 3 porcje
Przygotowanie 25 minut
Smazenie 15 minut

100 g czerwonej soczewicy
marchewka
jablko
1 jajko i 1 zoltko
50 g zmielonych orzechow wloskich plus kilka do podania
1 lyzeczka curry
zielona kolendra albo pietruszka  - Pol peczka
3 lyzki maki
sol, lise lauorwy, tymianek
oliwa z olwiek do smazenia i do podania

Soczewice gotujemy w zimnej wodzie - nie solimy, okolo 12 minut. Ja dodaje do wody lisc laurowy i tymianek. 
Scieramy na tarce marchewke uprzednio obrana i jablko. Ugotowana soczewice odsaczamy na sicie. Laczymy ze startymi warzywami, jajkiem, zoltkiem, orzechami, ziolami posiekanymi i maka. Mieszamy calosc na jednolite ciasto. 
Smazymy placuszki na oliwie. Podajemy polane oliwa, z orzechami i czastkami jablek. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz