sobota, 22 września 2018

Ziemniaki i mielone mieso - zapiekanka


Na dzisiejszy i jutrzejszy obiad takie proste danie.

6 porcji
Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 1h15

800 g zmielonej wolowiny 5% tluszczu
2 cebule
2 Zabki czosnku
1,3 kg ziemniakow
sol, pieprz, papryka 
oliwa

do polania
szklanka mleka i 2 jajka

Siekamy na drobno cebule i podsmazamy ja na oliwie az sie zrumieni. Wrzucamy mieso i smazymy dalej mieszajac - 5 minut. Doprawiamy i dodajemy rozgniecione zabki czosnku. 

Do naczynia wysmarowanego oliwa wkladamy polowe zmieniakow pokrojonych na cienkie plasterki - 4 mm. Na te ziemniaki wykladamy mieso i pokrywamy calosc pozostalymi ziemniakami. Naczynie przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy 1 h w 200°C. 
Po tym czasie polewamy calosc mlekiem z rozbeltanymi jajkami. Zapiekamy 15 minut bez przykrycia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz