sobota, 22 września 2018

Trateletki z gruszkami i migdalowym kremem


6 sztuk czyli 6 porcji
Przygotowanie 25 minut
Chlodzenie ciasta minimum 1 h
Pieczenie 30 minut

Ciasto: 
150 g maki
90 g masla
60 g cukru
20 g zielonych migdalow
1 jajko
ziarenka wanili z 1/4 laski

Zagniatamy i chlodzimy w lodowce.

Krem:
20 g roztopionego masla
4 lyzki cukru
1 lyzka maki
2 jajka
2 lyzki zmielonych migdalow
100 ml smietany kremowki
1 lyzki rumu albo Marsali
Wszystkie skladniki laczymy w jednolita mase.

3 gruszki

Ciastem wykladamy foremki do tarteletek albo forme do tarty 24 cm srednicy. Ukladamy czastki obranych gruszek. Pokrywamy kremem. Pieczemy 30 minut w 200°C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz