niedziela, 11 października 2015

Keks z dynią i z jabłkami oraz MENU na ten tydzień : JESIEN

Cake z dynia



 

Właściwie to nie wiem czy powinnam nazywać to ciasto keksem ? Po francusku zwie się Cake choć to angielskie słowo! Oj mieszają mi się języki wszystkie. Bardzo ciekawy to przepis, typowo jesienny, łączący w sobie: dynię Butternut, jabłka, zmielone migdały, orzechy… jednym słowem całe dobrodziejstwo jesiennego inwentarza.

 

Jesień coraz bardziej kolorowa i bogata  na naszym stole:

-          z mięs: carbonnade (przepis poniżej), kurczak z żółtymi marchewkami i trochę szynki

-          z ryb: okoń morski i pieczony tuńczyk

-          z warzyw: dynie i dynie, grzyby: borowiki i kurki; żółte marchewki; czerwona papryka, zielone sałaty i awokado

-          z owoców: śliwki i winogorona; pierwsze kiwi, cudowne jabłka i gruszki oraz fantatstyczne hiszpańskie mango słodkie jak miód!

-          z serów: comté i Ossau, kozie i twarogi

-          z kasz: quinoa, ryż i soczewica pomarańczowa

-          z ziół: dużo świeżej szałwi…

 

W nadchodzący piątek, czyli ostatni dzień szkolnej pracy przed 2 tygodniowymi wakacjami, robimy w szkole z kolegami obiad w kolorach: FIOLETOWYCH I ZOLTYCH. Nie wiem kto to wymyślił? Ale przypuszczam, że będzie ciekawie… ja robię żółtą potrawkę z kurczaka z żółtymi marchewkami… 





A keks?

 

10-12 porcji

Przygotowanie 40 minut

Pieczenie 1 h

 

500 g pokrojonej w kostkę dyni Butternut

350 g mąki

4 jajka

180 g zmielonych migdałów

18 cl mleka kokosowego

15 cl ileju słonecznikowego

5 cl kremówki

200 g cukru plus 3 łyżki do jabłek

Łyżeczka proszku do pieczenia

2łyżeczki mieszanki 4 przypraw: cynamon, goździki, imibir, gałka muszkatułowa

Sól szczypta

3 jabłka

Masło

Orzechy włoskie bądź laskowe do posypania

 

Pokrojoną dynię gotujemy w mleku kokosowym przez 15 minut. Następnie miksujemy na purée i studzimy.

Miksujemy jajka z cukrem i ze śmietanką. Dodajemy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawę i zmielone migdały.

 

Purée z dyni łączymy z olejem. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i na maśle podsmażamy 10 minut z 3 łyżkami cukru.

 

Łączymy: ciasto, jabłka i purée z dyni. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180°C przez 1 h. W połowie pieczenia posypujemy wierzch ciasta orzechami.



Régal n°67.

1 komentarz:

  1. Cześć Nianiu, dawne mnie nie było na blogspot. Wystartowała nowa strona Tapendy, jeszcze pokracznie, ale cos sie kula :D
    Będę sie starała zaglądać do Was wszytkich, szczególnie dlatego, że w koszyczku blogera mam tylko moje ulubine rodzynki. Znów mam dowód: orzechowa dynia Butternut w przepisie a nie jakiś słodki korbol, co tylko się nadaje na kompot i na powóz dla Kopciuszka :D
    Jakby co to jestem tutaj: www.tapenda.pl
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń