Przepis z CVF… ekstra zapiekanka, która jak poprzedni
przepis cieszyła nas przez 2 kolacje. Oj, uwielbiam jesień !
6 porcji
Przygotowanie
30 minut
Smażenie i
pieczenie 45 minut
2 szalotki
30 cl
kremówki
Trochę papryki
w proszku
1 żółtko
Sól, pieprz
Makaron
gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Borowiki
czyścimy, kroimy i smażymy na 30
g masła przez 10 minut. Doprawiamy.
Na 20 g masła podsmażamy
posiekane szalotki, dodajemy kremówkę, paprykę i chwilę dusimy. Po odstawieniu dodajemy połowę parmezanu i żółtko. Szynkę
kroimy w kostkę.
Teraz wszystko
mieszamy razem: borowiki, makaron, sos i szynkę. Wkładamy całość do
wysmarowanej masłem formy i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy 15 minut w 180°C .
A borowiki zbierałaś, czy kupiłaś ?
OdpowiedzUsuńKupilam... czasu brak na zbieractwo w naszej cywilizacji. A szkoda! Jest tych borowikow u nas pelno i ceny bardzo spadly do 14 euro za kilogram co jest ewenementem bo zazwyczaj to jest raczej 24 euro za kilogram.
OdpowiedzUsuń