W mojej wersji chodzi o francuski, prowansalski twaróg –
Brousse, ale myślę, że wyjdzie znakomite z ricottą. Twaróg do tego ciasta nie
jest ani homogenizowany ani ten w kawałku… musi mieś gęstą konsystencję w stylu
ricotty.
4 jajka
Cytryna
Masło do
formy
Cukier puder
do posypania
Orzechy
lekko prażymy na suchej patelni po czym miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem,
dodajemy do nich twaróg i zmielone orzechy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Łączymy całość i dodajemy skórkę startą z cytryny. Dekorujemy orzechami. Pieczemy około 50 minut w 180°C . Podajemy posypane
cukrem pudrem.
Przepis z
CVF 2015
A jak duża (jaka średnica) jest ta forma?
OdpowiedzUsuń22 cm średnicy. Mozna jednak piec w rożnych kształtach...
OdpowiedzUsuń