Czyli coś w rodzaju naszej polskiej potrawki z kurczaka
tyle, że z większym dodatkiem warzyw co mi osobiście bardziej odpowiada. Danie
z ubiegłego tygodnia, które gościło aż dwa dni na naszym stole – 2 obiady pełne kolorów i aromatów.
6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 30 minut
6 piersi z kurczaka
1 duży ziemniak
1 cebula
3 białe części porów
4 marchewki
3 spore gałązki selera naciowego
25 cl kremówki
3 żółtka
Masło
Sól, pieprz
Obieramy warzywa, myjemy je i kroimy w cienkie paski czyli
na julienne. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle przez 3 minuty. Pokrywamy je
bulionem i doprawiając dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka. Dusimy 20
minut. Po tym czasie odstawiamy garnek z
gazu i wlewamy do niego dobrze wymieszane żółtka z kremówką. Już nie gotujemy ! Podajemy w talerzach do
makaronów czy zup.
Lista składników zachęcająca, musi to świetnie smakować.
OdpowiedzUsuń