poniedziałek, 19 października 2015

Sałatka z dynią : JESIEN

salatka z dynia









 


Taka prosta, jesienna, mała rzecz a cieszy !


 


4 porcje


Przygotowanie 30 minut


Smażenie 15 minut


 


Szklanka kaszy Quinoa


500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni Butternut


2 ząbki czosnku


2 szalotki


1 cytryna


2 łyżki miodu


2 łyżki octu winnego


4 łyżki oliwy


Bukiet ziół : szczypiorek, zielona pietruszka


Kolendra


Sól i pieprz Basków czyli Piment d’Espelette


 


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut.


Dynię podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z posiekanym czosnkiem -15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy miód by lekko dynie skaramelizować.


W miseczce mieszamy sok z cytryny, posiekane szalotki, oliwę, ocet, zioła i przyprawy.


 


W dużej misce mieszamy quinoę z dynią (jeszcze są ciepłe) i polewamy zimnym sosem. Można posypać nasze danie pestkami dyni.



Régal n°67



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo prosto i wyjatkowo smacznie! masz racje... lubie taka kuchnie bo to kuchnia codzienna dla osob zapracowanych ale nie rezygnujacych ze zdrowego jedzenia!

      Usuń