sobota, 17 października 2015

Jesienne bułeczki z jabłkami i z malinami oraz MENU na wakacyjny tydzień : JESIEN

Buleczki z jablkami







 


Dziś rano wyruszyliśmy całą rodziną biegać, jak co sobotę, w którą nie pada deszcz. I tak truchtając spytałam moich mężczyzn co chcą na deser w ten week-end. Wybór był pomiędzy jabłkowo-orzechowymi ślimakami z ciasta francuskiego albo drożdżowymi bułeczkami z jabłkami. Antek od razu wykrzyknął, że drożdżowe bułeczki są najlepsze i te też zostały dziś rano zrobione. Dodałam do jabłek resztkę letnich, zamrożonych malin i wyszło coś pysznego!


 


A od wczoraj mamy 2 tygodnie wakacji jesiennych po 7 tygodniach nauczania. Także i ja i mój syn wakacjujemy. Będziemy też mieć więcej czasu i to cieszy!


Na naszym stole więc więcej pracochłonnych dań ale też wyjść do restauracji.


 


Sobota: -     pieczony pstrąg z sosem masłowo-cytrynowym, fasolką szparagową, ryżem


-           świeże mango i bułeczki jabłkowo-malinowe


-          pasta Carbonara, sałata z pomidorami i czerwone wino…


Niedziela: - Obiad w restauracji golfowej bo Antek gra turniej…


   -   Tarta z plamiakiem wędzonym oraz z romanesco czyli skrzyżowaniem brokułów z kalafiorem. Sałata i wino.


 


Poniedziałek: - dorsz po prowansalsku, ziemniaki, awokado


         - reszta tarty… I KONCERT Antka do jedzenia duchowego
 


Wtorek:  -  restauracja Wok Influence w centrum Bordeaux ekstra!


  - Lasagne z dynią, pomidory. Wino.


 


Środa :    - resztka Lasagne dyniowych…


  - klopsiki wołowe, sos pomidorowy i pasta  


Czwartek: - Mamy gościa, Antka kolega z Niemiec, Tadeus, przyjeżdża do nas na 2
dni…więc zrobię im Hachi z pieczoną kaczką i jakiś deser… jeszcze nie wiem    jaki… czekam na natchnienie!


A wieczorem zabierzemy chłopaków do Mcdonalda.


Piątek: - Ragout z łososia…


             - zupa z cykori, chleb i sery.


 








A bułeczki?

 

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 45 minut

 

Na około 12 sztuk

 

300 g mąki

20 g świeżych drożdży

½ szklanki ciepłego mleka

50 g cukru

3 jajka

100 g masła

 

4 jabłka najlepiej różnych gatunków

200 g malin

4 łyżki cukru

Żółtko do posmarowania bułeczek i cukier puder.

 

Drożdże wymieszane z łyżeczką mąki i cukru pokryć ciepłym mlekiem i poczekać aż zaczną pracować. Masło stopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozczyn i jajka. Na koniec wlać masło i wyrobić lekkie, elastyczne ciasto.

Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w 1cm kostkę. Podsmażyć je z cukrem i malinami na patelni 10 minut.

 

Brać rękoma porcje ciasta ( posypać ręce maką by się ciasto nie kleiło) formować placki, nadziewać owocami i zlepiać formując bułeczki. Posmarować je żółtkiem i piec w 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Też miałam piec bułki z jabłkiem, ale w końcu w bułkach jest parówka, a jabłka w ... kaczce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwialam twoja kaczke wczoraj na Facebooku! i az tez mi sie kaczki zachcialo!

      Usuń