Dziś rano wyruszyliśmy całą rodziną biegać, jak co sobotę, w
którą nie pada deszcz. I tak
truchtając spytałam moich mężczyzn co chcą na deser w ten week-end. Wybór był
pomiędzy jabłkowo-orzechowymi ślimakami z ciasta francuskiego albo drożdżowymi
bułeczkami z jabłkami. Antek od razu wykrzyknął, że drożdżowe bułeczki są
najlepsze i te też zostały dziś rano zrobione. Dodałam do jabłek resztkę
letnich, zamrożonych malin i wyszło coś pysznego!
A od
wczoraj mamy 2 tygodnie wakacji jesiennych po 7 tygodniach nauczania. Także i ja
i mój syn wakacjujemy. Będziemy też mieć więcej czasu i to cieszy!
Na naszym
stole więc więcej pracochłonnych dań ale też wyjść do restauracji.
Sobota: - pieczony pstrąg z sosem masłowo-cytrynowym,
fasolką szparagową, ryżem
-
świeże mango i bułeczki jabłkowo-malinowe
-
pasta
Carbonara, sałata z pomidorami i czerwone wino…
Niedziela:
- Obiad w restauracji golfowej bo Antek gra turniej…
- Tarta
z plamiakiem wędzonym oraz z romanesco czyli skrzyżowaniem brokułów z
kalafiorem. Sałata i wino.
Poniedziałek:
- dorsz po prowansalsku, ziemniaki, awokado
- reszta
tarty… I KONCERT Antka do jedzenia duchowego
Wtorek: - restauracja Wok Influence w centrum Bordeaux ekstra!
- Lasagne
z dynią, pomidory. Wino.
Środa : -
resztka Lasagne dyniowych…
- klopsiki
wołowe, sos pomidorowy i pasta
Czwartek: -
Mamy gościa, Antka kolega z Niemiec, Tadeus, przyjeżdża do nas na 2
dni…więc zrobię im Hachi z pieczoną kaczką i jakiś
deser… jeszcze nie wiem jaki… czekam
na natchnienie!
A wieczorem zabierzemy chłopaków do Mcdonalda.
Piątek: - Ragout
z łososia…
- zupa z cykori, chleb i sery.
A bułeczki?
Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
45 minut
Na około 12
sztuk
½ szklanki
ciepłego mleka
3 jajka
4 jabłka
najlepiej różnych gatunków
4 łyżki
cukru
Żółtko do
posmarowania bułeczek i cukier puder.
Drożdże
wymieszane z łyżeczką mąki i cukru pokryć ciepłym mlekiem i poczekać aż zaczną
pracować. Masło stopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać
rozczyn i jajka. Na koniec wlać masło i wyrobić lekkie, elastyczne ciasto.
Odstawić na
godzinę w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać
ze skórki i pokroić w 1cm kostkę. Podsmażyć je z cukrem i malinami na patelni
10 minut.
Brać rękoma
porcje ciasta ( posypać ręce maką by się ciasto nie kleiło) formować placki,
nadziewać owocami i zlepiać formując bułeczki. Posmarować je żółtkiem i piec w 180°C . Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Też miałam piec bułki z jabłkiem, ale w końcu w bułkach jest parówka, a jabłka w ... kaczce.
OdpowiedzUsuńPodziwialam twoja kaczke wczoraj na Facebooku! i az tez mi sie kaczki zachcialo!
Usuń