Proste danie z wczorajszej kolacji. Połówki baklazanow faszerowane kasza bulgur, czosnkiem i mieszanka ziol: mieta, zielona pietruszka i koperek. Na wierzchu kawałeczki fety.
2-4 porcje
Przygotowanie 35 minut
2 baklazany okolo 600 g przekrojone wzdłuż na połówki
100 g kaszy bulgur
2 Zabki czosnku
listki piety, zielonej pietruszki
galazki koperku
oliwa z oliwek
sol i pieprz
odrobina masla
120 g fety
Miąższ baklazanow nacinamy czubkiem noza robiąc kratki - nacinamy dosc głęboko, prawie do skory. Polewamy nasze baklazany oliwa, solimy i pieczemy przez 30 minut w 200°C.
W tym czasie gotujemy kasze. Najpierw podsmazamy ja na odrobinie masla przez chwile i następnie pokrywamy woda - 2 razy tyle wody ile kaszy. Solimy i gotujemy do miękkości okolo 10 minut.
Siekamy ziola i czosnek.
Z polwowk baklazanow wyjmujemy miąższ - lyzka, siekamy go i dodajemy do ugotowanej kaszy, czosnku i ziol. Mieszamy, doprawiamy i nadziewamy nasze baklazany ta mieszanka. Posypujemy je pokrojona feta. Zapiekamy 5 minut w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz