poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Z Ottolenghi. Salatka z mlodej marchewki.



Ponieważ na sobotnia kolacje byly Pierogi ruskie a na deser mazurek czekoladowy... to niedzielna kolacja byla duzo lżejszą... salatka z młodych marchewki z ziołami i z greckim jogurtem. 


3 porcje
30 minut

Pęczek mlodych marchewek 600 g
koperek i kolendra
1 lyzka miodu
3 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki octu jabłkowego
200 g jogurtu greckiego
sol, pieprz

Obieramy marchewki. te cieniutkie zostawiamy w całości i te grubsze przekrawamy na połówki. Ja ugotowałam je przez 10 minut na parze, w mikrofali. Maja byc lekko twardawe jeszcze. 

Nastepnie mieszamy marchewki z sosem zrobionym z oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu. Moga tak poleżeć kilka godzin. Przed podaniem dodajemy jogurt grecki, ziola. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz