Kulinarny powrot do Maroka... Soczysty kurczak duszony w cytrynach z soli, w oliwkach i w przyprawach takich jak cynamon. Podany z marokańska kasza kuskus z rodzynkami.
6 porcji
1 godzina w szybkowarze
2 godziny duszenia w tradycyjnym naczyniu do tajine albo w piekarniku
6 kawalkow kurczaka
150 g oliwek zielonych
6 cebul - u mnie dymki
3 Zabki czosnku
4 cm swiezego, startego imbiru
3 male cytryny z zalewy solnej
1 cytryna
oliwa, sol, pieprz, cynamon
zielona pietruszka
kuskus do podania
Na oliwie podsmazamy mieso. Po chwili dodajemy do niego czosnek i cebule. Smażymy chwile - 5 minut. Dodajemy przyprawy w tym lyzeczke cynamonu, oliwki i cytryny z soli pokrojone w ćwiartki. Dusimy okolo godziny.
Przed podaniem dodajemy sok ze świeżej cytryny oraz zielona pietruszke.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz