Proste tarteletki na piątkową kolacje zachwyciły moich domowników. I rozpoczęły kulinarny weekend w domu. Na bazie cisata francuskiego, z duza ilością pomidorków cherry, z pasta z czarnych oliwek czyli z tapenada i z rozmarynem. Lepiej wykonać je w wersji indywidualnej by ładniej sie prezentowały i nie połamały podczas wyciągania z formy.
4 porcje
Przygotowanie i pieczenie 45 minut
200 g ciasta francuskiego na masle
500 g pomidorków cherry
kilka gałązek rozmarynu
oliwa, sol, pieprz
lyzka ciemnego cukru
4 lyzki pasty z czarnych oliwek czy tapenade jak nie macie gotowej to możecie zmiksować czarne oliwki z sola, pieprzem i dwoma filecikami anchois czyli sardelami.
Pomidorki podsmazamy na oliwie doprawiając je sola, pieprzem i cukrem i rozmarynem - 10 minut do lekkiej karmelizacji. Platy ciasta smarujemy tapenda. Na dno foremek wykladamy pomidory, i na wierzch przyklejamy do nich ciasto strona posmarowana tapenada. Pieczemy 15 minut w 210°C.
Wykladamy bardzo ostrożnie. Przykładamy talerz do foremki i energicznym ruchem obracamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz