![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRciZv3PI34k06X1-9lctkprrdh2cx8PNo23Gafr6DB4PVLhEjalh9COvQnQw63WQCNrbabTtfFCSB_94PkuZn1pNJh6ScRJkXbeDxFkqqHUXYWgzk-ghhY7YjMdAZX_FMAncEvkfYZU8/s640/IMG_20200424_193130.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTcAMmaDIhoNM1A5xyM6NO9ZuB7nw6FJT6eBZOcsRV-tMEwq1q9Ca0v2orWbpEm8SnSgzGML6Q12qeomFgE1SV4rDvR8ooMQi3n5VSP8L8cGM_NkN635zEeDH8QD3A3_eJkSFjrHt-3k8/s640/IMG_20200424_192807.jpg)
6 porcji
20 minut Przygotowania
45 minut pieczenia
250 g ciasta u mnie francuskie na masle, na forme o 28 cm średnicy
150 g lisci mlodego szpinaku
200 g pomidorków
250 g ricotty czyli 1 opakowanie
300 ml mleka
100 ml smietanki kremowki
3 jajka
sol, pieprz
odrobina masla do formy i do szpinaku
Liscie młodego szpinaku myjemy, kilka zostawiamy sobie surowych, na wierzch tarty, a reszte na odrobinie masla, na dużej patelni, chwile odparowujemy - dosłownie 1 minute.
Ubijamy jajka z mlekiem, śmietaną i ricotta. Doprawiamy. Dodajemy nasz szpinak. Wylewamy te mase na tarte i na wierzchu ukladamy pomidorki. Pieczemy 30 minut w 200°C i na ostatnie 15 minut zwiększamy temperature do 220°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz