poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Kurczak po baskijsku.


To nasze obiadowe danie z soboty i z niedzieli. Soczysty kurczak duszony w papryce, pomidorach, cebuli, z duma ilością pieprzu baskijskiego a podany z szynka z Bayonne, prosto z kraju Baskow w formie chipsów! 


Przygotowanie 30 minut
Duszenie 1 h
6 porcji

6 udek z kurczaka, badz caly kurczak pokrojony na kawałki.
600 g papryki, po 200 g w kazdym kolorze
2 duze cebule pokrojone w piórka
2 Zabki czosnku
przecier z pomidorow 400 ml

1 lyzka pieprzu Bosko czyli Piment d'Espellette. Mozna zastąpić papryka ostra. 
sol, pieprz, oliwa

kilka plastry szynki bajońskiej albo innej typu parmenska czy Serrano do podsmażenia na suchej patelni na chipsy. 

Podsmazamy w dużym rondlu kurczaka. Dodajemy cebule, czosnek pokrojony, smazymy tak z 10 minut. Dodajemy papryki, przecier z pomidorow i przyprawy. Zamykamy garnek czy przykrywamy i dusimy dobra godzina. 
Podajemy z razem Basmati i chipsami z szynki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz