czwartek, 30 stycznia 2020

Z Ottolenghi. Zupa-krem: cukinia, groszek, bazylia i feta



Mocno zielona zupa doprawiona serem feta i strata skorka z cytryny. 


4 porcje
Przygotowanie 30 minut

3 lyzki oliwy z oliwek
2 Zabki czosnku
4 cukinie okolo 450 g
300 zielonego gorszku - z mrozonek poza sezonem
1 litr bulionu z warzyw
posiekane liscie bazyli
120 g sera feta - pokrojonego w kostke
skorka starta z cytryny
pieprz

Na oliwie podsmazamy zabki czosnku i dodajemy plastry cukini. Dusimy chwile razem i pokrywamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy nasz groszek i gotujemy dalsze 10 minut. Miskujemy calosc. Dodajemy bazylie. 
Podajemy z feta i ze skorka z cytryny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz