poniedziałek, 20 stycznia 2020

Z Ottolenghi. Zupa z soczewicy, pomidorow i mleka kokosowego.



Bardzo gusta i bardzo pozywna. Dodatek przypraw czyni z niej takie male, codzienne dzielo sztuki! Idealna na kolacje zimowa. 


4 porcje

1 duza cebula
2 Zabki czosnku
2 lyzki oleju kokosowego
1/2 lyzeczki curry
na czubku noza płatków chili albo chili w proszku
4 cm imbiru

Puszka miąższu z pomidorow 400 ml
140 g czerwonej soczewicy

sol
400 ml melka kokosowego
liste kolendry


Poseikana cebule podsmażamy na oleju kokosowym okolo 8 minut. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Smażymy calosc 2 minut. 

Dodajemy pomidory i soczewice oraz 600 ml wody, doprawiamy sola - ja oddalam jeszcze 150 ml wiecej pod koniec gotowania bo calosc byla za gesta. Gotujemy 15 minut. Miksujemy z mlekiem kokosowym i podajemy z kolendra. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz