środa, 29 stycznia 2020

A Ottolenghi. Kurczak Marbella: kapary, daktyle i oliwki.



Pyszny kurczak, marynowany przez minimum 24 godziny w mieszance przypraw wraz z oliwkami, kaparami i suszonymi daktylami. 


6 porcji

6 ud z kurczaka
3 Zabki czosnku
galazka oregano albo lyzeczka suszonego
3 lyzki octu winnego
3 lyzki oliwy z oliwek
100 g zielonych oliwek
60 g kaparow 
120 g daktyli Medjool
2 liste laurowe
120 ml wytrawnego bialego wina
Lyzka melasy daktylowej - nie mialam wiec pominęłam
sol i bialy pieprz

Oprocz wina i melasy, mieszamy wszystkie pozostali skladniki i marynujemy w nich mieso przez 24 godziny. 
Nastepnie pieczemy okolo 50 minut w 180°C polewając winem. 

Pyszne, soczyste, aromatyczne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz