niedziela, 26 stycznia 2020

Z Ottolenghi. Zapiekany kalafior w kremowo-serowym sosie z musztarda i przyprawami.


Z musztarda i przyprawami zachwyci smakoszy. Moze byc dodatkiem do miesa a moze byc podany sam w wersji wegetariańskiej dla zjadaczy sera. 


3-4 porcje

Przygotowanie okolo 40 minut

1 kalafior podzielony na różyczki
30 g masla
mala, posiekana cebula
1 lyzka ziaren kminku
1 lyzka curry, medium
Pol lyzeczki chili albo 1 chili pokrojone w plasterki
1 lyzka ziaren musztardy
1 lyzeczka dobrej musztardy
200 ml gestes smietany
120 g sera cheddar ja zastapilam Comté
lyzka czy dwie tartej bulki
zielona pietruszka
sol

Kalafior obgotowujemy w solonym wrzatku przez 5 minut. W tym czasie na masle podsmazamy cebule i dodajemy kminek, curry oraz ziarna musztardy. Smażymy 2-3 minuty az smak sie dobrze z naszych przypraw wydobędzie. Dodajemy śmietanę i musztardy oraz starty cheddar. Mieszamy. 

Tym sosem pokrywamy nasz podgotowany kalafior. Posypujemy bulka, pietruszka, mozemy jeszcze posypać serem i zapiekamy okolo 25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz