Pyszna pasta i pyszny sos, duszony na wolnym ogniu przez cala godzine. Uzylam pomidorków cherry ekologicznych i szklarniowych, gdyz to nie sezon na nie, ale skoro sa uprawiane lokalnie i sa w sprzedaży za 4,5 euro kilogram i do tego sa bardzo smaczne... to dlaczego nie?
Zabki czosnku, cukier oraz platki chili dopełniają reszty. Świeży parmezan i bazylia. Zapachnialo Italia.
3 porcje
Przygotowanie 20 minut ale duszenie sosu 1 godzina
800 g pomidorków cherry
2 duze zabki czosnku
5 lyse oliwy z oliwek
lyzka ciemnego cukru
pol lyzeczki płatków chilli
sol
Makaron Fettuccine 300 g
świeży parmezan, bazylia
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pol. Na oliwie podsmazamy posiekane zabki czosnku, dodajemy pomidorki oraz cukier i odrobine soli. Wlewamy 100 ml wody i dusimy bez przykrywania patelni przez okolo godzine na wolnym ogniu.
Podajemy z ugotowanym makaronem, bazylia i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz