niedziela, 19 stycznia 2020

Z Ottolenghi. Pasta alla Norma czyli spaghetti z bakłażanem.



Dostalam pod choinke bestseller Ottolenghi czyli jego ksiazke "Prosto" w angielskiej wersji językowej. Bardzo sie ucieszyłam bo to genialny kucharz, proponujący genialne ale tez niezwykle proste przepisy, ktore zachwyca kazdego. Jedyna przeszkoda w realizacji niektorych z nich moga byc przyprawy... przyprawy rodem z Izraela, Libanu, Palestyny czy Syrii. Ale w dobie internetu dla chcącego NIC trudnego! Mozna je kupic bezposrednio w butiku Ottolenghi - choc ta wersja jest duzo droższa! i mozna je kupic na roznych stronach internetowych za 1/3 oryginalnej ceny. Ja zakupilam wszystkie na francuskiej stronie mesepices.fr za 15 euros. 

Tak wiec wczoraj pierwszy przepis, pierwsza realizacja z tej ksiazki a zamierzam zrobic dokladnie wszystko... Makaron spaghetti alla Norma czyli z bakłażanem, z sosem pomidorowym i duza iloscia czosnku. 




3 porcje
Przygotowanie okolo 40 minut

2 male albo 1 duzy bakłażan - 300-400 g
sol pieprz i oliwa do niego 6-7 lyzek oliwy z oliwek

na sos:
3 Zabki czosnku
400 g miazszu z pomidorow z puszki
5 lisci oregano albo lyzeczka
pol lyzeczki płatów chilli wysuszonych - to jest przyprawa, ktora nalezy nabyć. Ja kupilam te z Aleppo czyli z Syrii za 3 euros
lyzeczka ciemnego cukru
oliwa - 1 lyzka

300 g spaghetti
tarte pecorino i liscie Bazyli

Bakłażan myjemy, obieramy co drugi pasek czyli w zebre i kroimy na 0,5 cm plastry. Doprawiamy sola i pieprzem, ukladamy na blasze, polewamy oliwa i pieczemy okolo 30 minut w 220°C.

Na sos: na oliwie podsmazamy posiekane zabki czosnku, dodajemy cukier i oregano chwile smazymy i dodajemy pomidory wraz z chilli. Dusimy okolo 10 minut. 

Gotujemy makaron. 

Podajemy spaghetti z sosem, bakłażanem, serem pecorino i z bazylia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz