poniedziałek, 10 września 2012

Rigatoni z baklazanem, papryka i ricotta




czyli kolacyjnie...

3 porcje

1 baklazan

1 czerwona papryka

2 zabki czosnku

galazka rozmarynu

oliwa z oliwek

garsc orzeszkow piniowych

250 g makaronu rigatoni badz penne

kilka lyzek ricotty

swieza bazylia

Baklazan myjemy i kroimy w kostke. papryke obieramy ze skorki i tez kroimy w kostke. Calosc ukladamy na blasze, posypujemy sola, wtykamy w warzywa parmezan i nieobrane zabki czosnku. Pieczemy 25 minut w 180°C albo i 200° polewajac 3 lyzkami oliwy.

Orzeszki piniowe grilujemy kilka chwil na suchej patelni. Makaron gotujemy.

Zabki czosnku wobieramy, po upieczeniu i rozgniatamy widelcem z ricotta. Warzywa mieszamy z makaronem, posypujemy orzeszkami pini. Na wierzchu ukladamy ricotte z czosnkiem i bazylie... calosc mieszamy juz na talerzach i zajadamy... pychotka!

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham makaron z ricottą, ona daje taki wspaniały, delikatny smak : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje Kucharnio... i Weroniko... rowniez pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń