Czyli po francusku « bar ». Jedna z
delikatnijszych morskich ryb. Znakomita w smaku i prosta w sublimacji. Dzisiaj,
na obiad postanowiłam ją zrobić na wschodni sposób z cytrynyami z soli, z
przyprawami i podać z kuksusem z szafranem i rodzynkami. Cała rodzinka
zachwycona.
Przyrządzanie 10 minut
Marynata 1 h
Pieczenie 35 minut
1 okoń morski na 3 osoby to ryba około 750 g , bez łusek i
wnętrzności, sprzedawac ryb robi to dla mnie, gdy kupuję
2 cytryny z soli
Garść ielonych oliwek
Szafran
Sol,
papryka ostra
kolendra – swieza badz w ziarnach
3 lyzki oliwy
do tego :
kasza
kuskus
garść
rodzynek
szafran
badz curcuma czy curry
sol
W rybie
nacinamy kieszonki ostrym nozem. Oliwe mieszamy z przyprawami i polewamy nią
rybę. Przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie w kieszonki z obu stron i w środek wsuwamy
pocięte cytryny oraz oliwki. Pieczemy 35 min w 180°C .
Kuskus
łączymy z rodzynkami i przyprawami zalewamy wrzątkiem – taką samą ilością jak
ilość kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło, mieszamy
widelcem.
Podajemy
całość.
Przepis i inspiracja
własna.
A cały obiad składał się z :
Przystawka –
melon szarentejski
Danie
główne – jak wyżej
Deser – chrupiące cukierki gruszkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz