sobota, 22 września 2012

Chrupiące cukierki gruszkowo-karmelowe







Albo krówkowe jeśli ktoś woli. Szybciutkie w przygotowaniu i takie … no właśnie inne…



3 porcje

6 płatów brick albo ciasta filo

3 dojrzałe gruszki

3 lyżki domowego karmelu ( podawałam już jak się robi ale mogę przypomnieć) bądź ­ cukierków miękkkich krówek, bądź masa krówkowa, ewentualnie kajmak czyli skoncentrowane mleko, słodzone, w puszce, gotowane 2 h na wolnym ogniu… w garnku z wodą – możliwości jest wiele!

Pół cytryny

20 g masła



Bric przecinamy nożyczkami na pół. Gruszki kroimy na małe plastry i skrapiamy je cytryną. Plasterki gruszek układamy pośrodku brick, na to wykładamy karmel, krówkę pokrojona, kajmak… I zwijamy w rulonik zawijając brzegi by farsz nie wypływał. Układamy je na blasze, na papierze do pieczenia. Smarujemy roztopinym masłem i wkładamy do gorącego piekarnika 210°C na 10 minut. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

1 komentarz: