sobota, 22 września 2012
Chrupiące cukierki gruszkowo-karmelowe
Albo krówkowe jeśli ktoś woli. Szybciutkie w przygotowaniu i takie … no właśnie inne…
3 porcje
6 płatów brick albo ciasta filo
3 dojrzałe gruszki
3 lyżki domowego karmelu ( podawałam już jak się robi ale mogę przypomnieć) bądź cukierków miękkkich krówek, bądź masa krówkowa, ewentualnie kajmak czyli skoncentrowane mleko, słodzone, w puszce, gotowane 2 h na wolnym ogniu… w garnku z wodą – możliwości jest wiele!
Pół cytryny
20 g masła
Bric przecinamy nożyczkami na pół. Gruszki kroimy na małe plastry i skrapiamy je cytryną. Plasterki gruszek układamy pośrodku brick, na to wykładamy karmel, krówkę pokrojona, kajmak… I zwijamy w rulonik zawijając brzegi by farsz nie wypływał. Układamy je na blasze, na papierze do pieczenia. Smarujemy roztopinym masłem i wkładamy do gorącego piekarnika 210°C na 10 minut. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapomnialam dodac: przepis z CVF IX/X 2012
OdpowiedzUsuń