niedziela, 9 września 2012
Poledwica wieprzowa w czerwonym sosie
Nieco inaczej przyrzadzona w formie tournedos, ktore klasycznie robi sie z wolowiny.
4 porcje
40 minut
1 poledwica wieprzowa okolo 500-600 g
2 lyzki oliwy
30 g masla
sol, pieprz, lyzka maki
na sos:
cebula
sloiczek czerwonej papryki w zalewie - piquilos ok: 200 g
puszka 400 g miazszu z pomidorow
3 lyzki slodkiej smietanki
Mieso pokroic na 8 okolo 2-3 centymetrowych plastrow. jesli chcemy by byly idelanie okragle jak tournedos nalezy je zwiazac, kazdy osobno, kuchenna nicia. Posolic je i popieprzyc oraz obtoczyc delikatnie w mace.
W duzym garnku rozgrzac oliwe z maslem. Podsmazyc mieso po 2 minut z kazdej strony na ostrym ogniu. Nastepnie zmniejszyc gaz, garnek przykryc i dusic mieso 10 minut. Po tym czasie wyjac je na talerz i przykryc dwoma warstwami folii aluminiowej. Do tego samego garnka wrzucic posiekana cebule i papryki. Dusic 5 minut. Dodac pomidory i dusic dalej 10 minut. Zmiksowac. Polaczyc ze smietana.
Podawac calosc np: z polenta jak u mnie i ze swiezym rozmarynem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz