środa, 19 września 2012
Rigatoni z cukinia w szafranowym kremie
To danie robilam na kolacje w ubiegly piatek ale dopiero dzisiaj zamieszczam z braku czasu. Spodobalo mi sie to polaczenie warzyw i makaronu, a ze lubimy szafran to tez ucieszylismy sie, ze przenosi nas w inne krainy smakowe. Jest bardzo proste.
4 porcje
30 minut przygotowania
300 g rigatoni badz penne
2-3 cukinie w zaleznosci od wielkosci, powinno ich byc tyle ile makaronu czyli ok: 300 g
kilka plasterkow chorizo
2-3 cebule dymki
swiezo starty parmezan
20 cl smietanki
kapsulka szafranu
sol, pieprz
Smietane zagotowujemy, wrzucamy do niej szafran i odstawiamy by sie "zaparzyla". Cukinie i dymki kroimy na mala kostke, po francusku nazywa sie to "brunoise". Podsmazamy na odrobinie oliwy, doprawiamy. Po okolo 10 minutach dodajemy pokrojone w podobny format chorizo. Smazymy dalej. Gotujemy makaron. Smietanke wlewamy do warzyw z kielbaska i razem grzejemy jakies 3-4 minuty by sie smaki polaczyly. Podajemy z rigatoni i parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna propozycja. kocham takie dania!
OdpowiedzUsuń:) idealne. i jakie barwne!!! szaleję za takimi smakami. i za naczyniami Bolesławiec :)
OdpowiedzUsuń