Bardzo stare, korzeniowe warzywo, ktorego juz nie trzeba przedstawiac, znakomicie nadaje sie na roznego rodzaju purées i na zupy. Helène Darroze, odznaczona dwoma gwiazdkami Michelin, jedna z najlepiej gotujacych kobiet na swiecie, proponuje wykorzystanie topinambura w tej oto aromatycznej i zimowej zupie. Jej wykonanie jest niezwykle proste.
Na 4 porcje
600 g topinambura
lyzka tluszczu kaczego
kilka plastrow surowej szynki, najlepiej z kraju Baskow czyli jambon de Bayonne, ale mozna uzyc innej
0,5 l rosolu drobiowego
20 cl smietanki
ewentualnie sol
oliwa z oliwek
Na kaczym tluszczu podsmazyc polowe szynki i obrane, pokrojone topinambury. Pokryc je rosolem i gotowac do miekkosci okolo 20 minut. Zmiksowac calosc. Doprawic smietanka. Reszte szynki podsmazyc na suchej patelni. Udekorowac nia zupe. Na kazda porcje wlac lyzeczke dobrej oliwy. Podawac gorace.
Soupe-crème de topinambours selon Helène Darroze
très simple, très hivernale et très aromatique...
Pour 6 personnes
600 g de topinambours
1 cà s de gras de canard
quelques tranches de jambon sec de Pays Basque
0,5 l de bouillon de poule
20 cl de crème liquide
sel si besoin
huile d'olive
Faites revenir dans le gras de canard la moitié de jambon et les morceaux de topinambours. Couvrez avec le bouillon et faites cuire 20 minutes, environ. Mixez finement. Ajoutez la crème. Effilochez le reste du jambon et faites le revenir dans une poêle sèche. Décorez la soupe du jambon et d'une cuillère à café d'huile d'olive par portion. Servez bien chaud.
Zupa topinamburowa to jedna z moich ulubionych, ale nie pomyslalam o tym, zeby topinambur podsmazyc na kaczym smalcu, a to musi byc dobre ;))
OdpowiedzUsuńI jest!
OdpowiedzUsuń