To znane od wiekow danie jest specjalnoscia francuskiej kuchni i daniem, ktore w sondazach zajmuje 1 miejsce obok navarin d'agneau ( potrawki z jagnieciny) jesli o gusta kulinarne Francuzow chodzi... To danie typowo zimowe, z sosem, rozgrzewajace, niezbyt tuczace, jedna porcja bez ryzu zawiera 382 kcal.
Przyrzadzanie 30 minut
Gotowanie 1,30h
na 6 osob
1,2 kg dobrej pokrojonej w rowna 4 cm kostke ( okolo) cieleciny.
Ja biore cielecine u rzeznika wyhodowana "pod matka". Po francusku to "veau sous la mère" to znak jakosci mowiacy o tym ze zwierzeta nie byly poddane stresowi separacji od matki, ze byly zywione wylacznie jej mlekiem... co oczywiscie przeklada sie na smak, i delikatnosc miesa.
Cebula z wbitym w nia gozdzikiem
bouquet garni czyli lisc laurowy, galazka selera, galazka zielonej pietruszki i galazka tymianku razem zwiazane
3 srednie pory
4 marchewki
jak ktos lubi moze dac 400 gr malych bialych pieczarek ale nie jest to konieczne
na zasmazke: maslo i maka
do warzyw: woda, cukier, maslo, sol
do podprawienia 10 cl smietanki i 1 zoltko
Mieso zalewamy zimna woda i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szum. Ta procedura to BIELENIE miesa... stad nazwa BLANQUETTE od blanc czyli bialy. Wode wylewamy, mieso odkladamy.
Na 30 gr roztopionego masla podsmazamy 5 min bouquet garni i pokrojone marchewki wraz z 1 pora. Dodajemy mieso i cebule. Pokrywamy woda, dodajemy lyzeczke ziaren pieprzu i lyzeczke kopiasta grubej soli. Przykyrywamy i gotujemy 1,30h.
W tym czasie. W garnuszek wlewamy 100 ml wody dodajemy 10 g cukru, tylez soli i tylez masla. W tym dusimy 2 pozostale, pokrojone pory. Jak dodajemy grzyby podsmazamy je na masle. Te warzywa sobie gotowe poczekaja.
Po ugotowaniu miesa... wyjmujemy je wraz z warzywami. Bulion zagotowujemy na bardzo silnym ogniu. Robimy zasmazke z 30 gr masla i 1 lyzki maki; wlewam ja do bulionu i odparowujemy chwile... gdy sos zaczyna gestniec gaz zmniejszamy do minimum i dolewamy smietanke rozmieszana z zoltkiem. Od tego momentu potrawa nie moze sie juz gotowac... Wkladamy mieso, warzywa wszystkie i te oddzielnie przyrzadzone.
Podajemy z ryzem... tradycyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz