Receptura z krakowskiego hotelu "Pod Roza" jest znakomita... dzis wyprobowalam ja i jestem zachwycona i smakiem i wygladem.
Na okolo 10 porcji
200 g marchewki
200 g kalafiora
200 g brokulow
6 jajek
150 ml kremowki do ubicia
6 lyzek stratego parmezanu
sol, pieprz
Warzywa ugotowac kazde osobno do miekkosci w osolonej wodzie. Nastepnie zlac lodowata woda by utrwalic kolor. Dobrze odsaczyc. Zmikoswac kazde z warzyw osobno. Dodac do kazdej porcji po 2 jajka, 1/3 ubitej smietany i 2 lyzki parmezanu. Doprawic. Piec w podluznej formie na pergaminie. Najpierw wartswe z marchwi... w 160°C... jak wierzch lekko wyschnie - zajmuje to kwadrans, wylozyc warstwe z kalafiorem i dalej podsuszyc nastepnie warstwe z brokulow. Gdy wszystkie 3 warstwy sa wylozone to piec 40 minut razem.
Podawac na tostach, lub z salatka z pomidorow, z rozyczkami majonezu itd...
Terrine de trois légumes
La recette vient du restaurant de l'hôtel "Pod Roza" à Cracovie. Elle est délicate et goûteuse... Peut-être une idée pour faire manger à nos enfants des légumes?
10 portions
200 g de carotte
200 g de chou-fleur
200 g de brocolis
6 oeufs
6 càs de parmesan
150 ml de crème liquide à monter
sel, poivre
Cuire chaque légume séparement dans l'eau salé. Ensuite passez-les sous l'eau glacée pour sauvegarder la couleur. Mixez chaque légume séparement. Ajoutez dans chaque portion 2 oeufs, 2 càs de parmesan, 1/3 de la crème montée, assaisonnez.
Faites cuire dans un moule tapissé du papier. D'abord la couche carotte - environ 15 minutes. Quand elle est sèche versez chou-fleur. Séchez encore puis à la fin brocolis. Cuisez votre terrine à 160°C 40 minutes avec les trois couches assemblées.
Servez avec une salade de tomates, de la mayonnaise etc.,
Koniecznie usze wypróbować :) Wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńO rany, takiego trójkolorowego pasztetu to nawet szkoda ruszać :) Tak ładnie wygląda...
OdpowiedzUsuńPrzecinkowa polecam bo warto! Arvén dziekuje!
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