sobota, 21 stycznia 2012

Tradycyjny sernik// Gâteau au fromage blanc

Sernikow robie sporo. Jedne sa z owocami, inne ze spodem badz bez. Ten jest moim ulubionym, gdyz przepis dostalam od mojego dziadka Henka, wiele lat temu. Robie go tradycyjnie na Wielkanoc, ale ze "chodzil" za mna od kilku dni a dzis mam imieniny, ktorych we Francji nikt nie obchodzi to zrobilam sobie sama prezent. Od meza dostalam bukiet moich ulubionych anemonow, na prezent poczekam do lutego, ma byc nowy model... a teraz szczesliwie zajadam sie sernikiem.

10 jaj
1 kg dobrego twarogu, we Francji biore Fromage blanc d'Issigny 40% tluszczu
250 g masla
1,5 szk cukru pudru
4 lyzki maki ziemniaczanej
2 ugotowane ziemniaki
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100 g rodzynek uprzednio namoczonych we wrzatku i 2 lyzkach rumu

Zoltka ucieram z cukrem. Ziemniaki miksuje z twarogiem i z maslem. Dodaje make i bakalie. Ubijam sztywna piane z bialek. Lacze calosc i do pieca w duzej tortownicy, 180°C, okolo 60 minut.

Podaje zimne, najlepszy jest na drugi dzien. Lubie sernik sam w sobie, ale moja francuska rodzina woli z sosem malinowym badz z cieplym sosem czekoladowym. Dzis wersja malinowa czyli kilka rozmrozonych badz swiezych malin, sok z cytryny, cukier puder - calosc zmiksowana i przetarta przez sito by pozbyc sie pesteczek.
Zamiast rodzynek i skorki mozna dodac slupki migdalow na przyklad... to tez dobra wersja.

 Gâteau au fromage blanc

Selon la recette de mon grand-père adoré...

10 oeufs
1 kg de fromage blanc - je prend celui d'Issigny à 40% de mg
250 g de beurre
1,5 verre de sucre glace càd 250 g
2 pommes de terre moyennes cuites
4 càs de fécule de pommes de terre
100 g d'écorce d'orange coupée
100 g de raisins sec trompés dans l'eau chaude et 2 c às de rhum

Blanchissez les jaunes d'oeufs avec du sucre. Mixez les pommes de terre avec le beurre ramoli et le fromage. Ajoutez les raisins et l'écorce, puis la farine. A la fin montez les blancs en neige et assemblez le tout. Faites cuire dans un grand moule - 28 cm de diamètre minimum, à 180°C, 60 minutes environ.
Servez frais avec coulis de framboise, sauce chocolat tiède ou tel quel... Il est exquis le deuxième jour!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz