Czyli propozycja na piatkowy obiad... zamiast halibuta mozna uzyc tez plamiaka, badz inna biala rybe, wedlug uznania.
Tyle porcji ryby ile osob
Liscie kapusty normalnej badz wloskiej
sol, pieprz
oliwa
na sos:
2 lyzki gestej smietany
1 lyzka chrzanu
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soku z cytryny
sol, pieprz
Wszystkie skladniki polaczyc by uzyskac kremowy sos - ta porcja jest przewidziana na 4 osoby.
Liscie kapusty obgotowac w osolonym wrzatku 4 minuty. Odcedzic. Rybe doprawic. Kazdy kawalek owinac jak paczuszke w lisc kapusty. Podsmazyc calosc na oliwie 3 minuty z dwoch stron. Podawac z sosem.
Flétan aux feuilles de choux, sauce au raifort
Un plat rapide pour un déjeuner en semaine...
4 personnes
4 morceaux de flétan ou d'églefin
feuilles de choux de votre choix
sel, poivre
huile d'olive
Sauce
2 càs de crème épaisse
1 cà s de raifort
1 cà c de jus de citron
1 càs d'huile d'olive
sel, poivre
Assemblez les ingrédients pour obtenir une sauce crémeuse.
Pochez les feuilles de choux dans l'eau bouillante salée 4 minutes. Assaisonnez le poisson. Enveloppez chaque morceau dans une feuille de choux et faites les frire 3 minutes de chaque côté dans une poêle huilée.
Servez ensemble.
To nawet prostsze niż moja dzisiejsza wersja halibuta w papilotach. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńide obejrzec twoj!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie ;) Nigdy nie myślałam o zawinięciu ryby w liście kapusty.
OdpowiedzUsuńLovelykate mi tez sie to bardzo spodobalo i smakuje rewelacjnie!
OdpowiedzUsuń