piątek, 6 stycznia 2012

Halibut w lisciach kapusty, z sosem chrzanowym// Flétan aux feuilles de chou, sauce au raifort

Czyli propozycja na piatkowy obiad... zamiast halibuta mozna uzyc tez plamiaka, badz inna biala rybe, wedlug uznania.




Tyle porcji ryby ile osob




Liscie kapusty normalnej badz wloskiej




sol, pieprz




oliwa




na sos:




2 lyzki gestej smietany




1 lyzka chrzanu




1 lyzka oliwy z oliwek




1 lyzeczka soku z cytryny




sol, pieprz









Wszystkie skladniki polaczyc by uzyskac kremowy sos - ta porcja jest przewidziana na 4 osoby.




Liscie kapusty obgotowac w osolonym wrzatku 4 minuty. Odcedzic. Rybe doprawic. Kazdy kawalek owinac jak paczuszke w lisc kapusty. Podsmazyc calosc na oliwie 3 minuty z dwoch stron. Podawac z sosem.

Flétan aux feuilles de choux, sauce au raifort

Un plat rapide pour un déjeuner en semaine...

4 personnes
4 morceaux de flétan ou d'églefin
feuilles de choux de votre choix
sel, poivre
huile d'olive

Sauce
2 càs de crème épaisse
1 cà s de raifort
1 cà c de jus de citron
1 càs d'huile d'olive
sel, poivre
Assemblez les ingrédients pour obtenir une sauce crémeuse.

Pochez les feuilles de choux dans l'eau bouillante salée 4 minutes. Assaisonnez le poisson. Enveloppez chaque morceau dans une feuille de choux et faites les frire 3 minutes de chaque côté dans une poêle huilée.
Servez ensemble.

4 komentarze:

  1. To nawet prostsze niż moja dzisiejsza wersja halibuta w papilotach. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie ;) Nigdy nie myślałam o zawinięciu ryby w liście kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovelykate mi tez sie to bardzo spodobalo i smakuje rewelacjnie!

    OdpowiedzUsuń