Bataty to slodkie ziemniaki, dostepne w Polsce w dobrych supermarketach, we Francji dostepne w kazdym warzywniaku. Ich podluzna forma i lekko slodkawy smak sa dosc charakterystyczne. Mysle jednak ze ta zupa bedzie tez doskonala przy braku batatow z ziemniakow naszych rodzimych pol na pol wymieszanych z marchewka, najlepiej starymi gatunkami marchwi tymi z fioletowa skorka... i pomaranczowym srodkiem.
Poza sezonem mozna uzyc kurek mrozonych, lub innych grzybow lesnych.
Na 4 porcje:
2 spore bataty okolo 700-800 g
1 l rosolu moze byc z kostki
300 g kurek
2 szalotki
2 lyzki zielonej pietruszki
30 g masla
Bataty kroimy w kostke i gotujemy w rosole okolo 30 min do miekkosci. Miksujemy. Grzyby czyscimy. Na roztopionym masle podsmazamy szalotki, dodajemy posiekana natke chwile smazymy i wrzucamy grzyby. Solimy. Smazymy do wyparowania wody i lekkiego zezlocenia sie grzybow. Podajemy razem.
Kremowy, lekko slodki ale bardzo delikatny smak znakomicie komponuje sie z posmakiem masla, smazonej szalotki i lekko chrupiacymi grzybami... znakomite to danie i na codzien i od swieta.
Crème de patates douces aux girolles
Une proposition pour un dîner d'hiver, savoureuse et inédite.
Pour 4 portions
700-800 g de patates douces
1 l de bouillon de poule
300 g de girolles, maintenant surgélés
30 g de beurre
1-2 échalotes
persil, sel
Epluchez les patates et faites -les cuire coupées en morceaux dans le bouillon. Quand elles sont cuites - 20 minutes environ, mixez ensemble.
Faites revenir les échaltoes émincées dans le beurre. Ajoutez les girolles et le persil.
Servez bien chaud.
Wspaniały przepis, wolałabym taką zupę z dokładką zamiast reszty obiadu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny kolor zupy. Dla mnie nie musiałaby być z kurkami - na pewno zupa sama w sobie jest smaczna.
OdpowiedzUsuńoj smakowo musi być genialna:)
OdpowiedzUsuńi ten kolor- rozgrzewający!
Kocham kurki
OdpowiedzUsuńMarta dziekuje, tez lubie takie posilki wlasnie!
OdpowiedzUsuńHania-Kasia tak jest smaczna, polecam!
Pees - ciekawy smak, bo w sumie rzadko w naszych szerokosciach kosztowany.
Anonimowy - ja tez!