niedziela, 15 stycznia 2012

Zupa-krem z batatow ze smazonymi kurkami// Crème de patates douces aux girolles

Bataty to slodkie ziemniaki, dostepne w Polsce w dobrych supermarketach, we Francji dostepne w kazdym warzywniaku. Ich podluzna forma i lekko slodkawy smak sa dosc charakterystyczne. Mysle jednak ze ta zupa bedzie tez doskonala przy braku batatow z ziemniakow naszych rodzimych pol na pol wymieszanych z marchewka, najlepiej starymi gatunkami marchwi tymi z fioletowa skorka... i pomaranczowym srodkiem.




Poza sezonem mozna uzyc kurek mrozonych, lub innych grzybow lesnych.




Na 4 porcje:




2 spore bataty okolo 700-800 g




1 l rosolu moze byc z kostki




300 g kurek




2 szalotki




2 lyzki zielonej pietruszki




30 g masla




Bataty kroimy w kostke i gotujemy w rosole okolo 30 min do miekkosci. Miksujemy. Grzyby czyscimy. Na roztopionym masle podsmazamy szalotki, dodajemy posiekana natke chwile smazymy i wrzucamy grzyby. Solimy. Smazymy do wyparowania wody i lekkiego zezlocenia sie grzybow. Podajemy razem.




Kremowy, lekko slodki ale bardzo delikatny smak znakomicie komponuje sie z posmakiem masla, smazonej szalotki i lekko chrupiacymi grzybami... znakomite to danie i na codzien i od swieta.

Crème de patates douces aux girolles

Une proposition pour un dîner d'hiver, savoureuse et inédite.
Pour 4 portions

700-800 g de patates douces
1 l de bouillon de poule
300 g de girolles, maintenant surgélés
30 g de beurre
1-2 échalotes
persil, sel

Epluchez les patates et faites -les cuire coupées en morceaux dans le bouillon. Quand elles sont cuites - 20 minutes environ, mixez ensemble.

Faites revenir les échaltoes émincées dans le beurre. Ajoutez les girolles et le persil.
Servez bien chaud.

5 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis, wolałabym taką zupę z dokładką zamiast reszty obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny kolor zupy. Dla mnie nie musiałaby być z kurkami - na pewno zupa sama w sobie jest smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj smakowo musi być genialna:)
    i ten kolor- rozgrzewający!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta dziekuje, tez lubie takie posilki wlasnie!
    Hania-Kasia tak jest smaczna, polecam!
    Pees - ciekawy smak, bo w sumie rzadko w naszych szerokosciach kosztowany.
    Anonimowy - ja tez!

    OdpowiedzUsuń