sobota, 3 lutego 2024

Muslinowe ciasto makowo-pomarańczowe


Na szybko, do kawy czy herbaty sobotnio-niedzielnej. Wyszło i ładne i pyszne. Mięciutkie jak gąbka dzięki sporej ilości soku z pomarańczy. 



6 porcji
30 minut przygotowanie
40 minut pieczenie

155 g maki
110 g cukru
4 duze jajka
40 g oleju z pestek winogron albo słonecznikowego
60 g mleka pełnotłustego
3 pomarancze ekologiczne
cukier waniliowy
2 lyzki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczytpta soli

Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym z 90 g cukru, z sola i proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z olejem, mlekiem, skorka strata z 1 pomarańczy i sokiem z 1 pomarańczy. Dodajemy mak. Następnie nacyzmy żółtka z masa sucha z mąką. Mieszamy dokładnie. Ubijamy pianę z białek z 20 g pozostałego cukru na sztywno. Delikatnie łączymy i pieczemy w okrągłej formie z kominem około 40 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku. 

Po upieczeniu polewamy ciasto sokiem z drugiej pomarańczy a cząstki trzeciej umieszczamy na wierzchu. 





Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz