Na szybko, do kawy czy herbaty sobotnio-niedzielnej. Wyszło i ładne i pyszne. Mięciutkie jak gąbka dzięki sporej ilości soku z pomarańczy.
6 porcji
30 minut przygotowanie
40 minut pieczenie
155 g maki
110 g cukru
4 duze jajka
40 g oleju z pestek winogron albo słonecznikowego
60 g mleka pełnotłustego
3 pomarancze ekologiczne
cukier waniliowy
2 lyzki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczytpta soli
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym z 90 g cukru, z sola i proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z olejem, mlekiem, skorka strata z 1 pomarańczy i sokiem z 1 pomarańczy. Dodajemy mak. Następnie nacyzmy żółtka z masa sucha z mąką. Mieszamy dokładnie. Ubijamy pianę z białek z 20 g pozostałego cukru na sztywno. Delikatnie łączymy i pieczemy w okrągłej formie z kominem około 40 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu polewamy ciasto sokiem z drugiej pomarańczy a cząstki trzeciej umieszczamy na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz