wtorek, 30 stycznia 2024

Makaron jęczmienny zapieczony z tuńczykiem, kaparami i pomidorami. Ottolenghi.


Kolejna zimowa kolacja, soczysta, pyszna i zdrowa. To zapieczony makaron zwany przez Włochów "orzo" czyli w formie dużych ziaren ryżu. ten makaron jest jęczmienny. Dodałam do niego cebule, dużo czosnku, tuńczyka z puszki, kilka łyżeczek kaparów, cytrynę z zalewy solnej oraz pomidory. Wszystko razem zapieczone i posypane parmezanem. Kolacja na dwa wieczory za jednym zamachem. 


4 duze porcje

500 g makaronu orzo
1 duza cebula
2-3 Zabki czosnku
puszka pomidorów 400 ml - miazsz
gars świeżych pomidorków cherry
3 lyzeczki kaparów
1 cytryna z zalewy solnej
200 g tuńczyka z puszki
garsc startego parmezanu
sol, pieprz, szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek

Podsmazamy na oliwie posiekana cebule i czosnek i dodajemy paprykę by dobrze wydobyć smak smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy makaron, tuńczyka, kapary i pokrojona cytrynę. Pokrywamy miąższem z pomidorów oraz 2 puszkami ( po miąższu) wody. 
Całość przekładamy do naczynia do zapiekania po zagotowaniu się wody w garnku. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę - bądź folie aluminiowa jak nie macie dań przykrywanych - układamy na wierzchu świeże pomirody i posypujemy parmezanem. Pieczemy kolejne 15 minut danie odkryte! w 200°C nadal...

Podajemy gorące z sałata z winegretem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz