Kolejna zimowa kolacja, soczysta, pyszna i zdrowa. To zapieczony makaron zwany przez Włochów "orzo" czyli w formie dużych ziaren ryżu. ten makaron jest jęczmienny. Dodałam do niego cebule, dużo czosnku, tuńczyka z puszki, kilka łyżeczek kaparów, cytrynę z zalewy solnej oraz pomidory. Wszystko razem zapieczone i posypane parmezanem. Kolacja na dwa wieczory za jednym zamachem.
4 duze porcje
500 g makaronu orzo
1 duza cebula
2-3 Zabki czosnku
puszka pomidorów 400 ml - miazsz
gars świeżych pomidorków cherry
3 lyzeczki kaparów
1 cytryna z zalewy solnej
200 g tuńczyka z puszki
garsc startego parmezanu
sol, pieprz, szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek
Podsmazamy na oliwie posiekana cebule i czosnek i dodajemy paprykę by dobrze wydobyć smak smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy makaron, tuńczyka, kapary i pokrojona cytrynę. Pokrywamy miąższem z pomidorów oraz 2 puszkami ( po miąższu) wody.
Całość przekładamy do naczynia do zapiekania po zagotowaniu się wody w garnku. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę - bądź folie aluminiowa jak nie macie dań przykrywanych - układamy na wierzchu świeże pomirody i posypujemy parmezanem. Pieczemy kolejne 15 minut danie odkryte! w 200°C nadal...
Podajemy gorące z sałata z winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz