czwartek, 8 lutego 2024

Wok warzyw, makaronu chińskiego z omletem.


Zima. Ciepła kolacja aż się prosi na stół. Tym razem trochę chińszczyzny w związku z nowym rokiem chińskim, o którym głośno w moim liceum, na wystawach sklepowych czy w mediach francuskich. Połączenie warzyw, makaronu, z omletem i orzechami ziemnymi. Sos sojowo-imbirowy. Niebo w gębie! 


2 porcje

100 g makaronu chińskiego
czerwona cebula
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 marchewki
zielona papryka
garze orzeszkow ziemnych
oliwa z oliwek

na omlet
3 jajka
sol, pieprz
zielona pietruszka i odrobina oliwy na patelnie

Na sos
2 lyzki sosu sojowego słodzonego
1 luzia sosu sojowego solonego
1 cm imbiru w malutkie kawałeczki
1 zabek czosnku

Robimy omlet, robimy sos. Następnie na dużej patelni i głębokiej typu wok rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekana cebule i cebule dymkę, dodajemy paski papryki i marchewki. Dusimy dość krótko jakieś 5-6 minut. Warzywa maja być jeszcze dość twardawe. Makaron gotujemy. 
Dodajemy makaron do warzyw, łączymy z sosem. Podajemy. Dodajemy pocięty omlet zrulowany. 


Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz