sobota, 3 lutego 2024

Zupa-krem: marchewka i pasternak. Granat i pestki dynii.


Wczoraj na kolacje... taka pyszna kompozycja. Pożywna, gęstą zupa na bazie cebuli, marchewki, pasternaku, podana z granatem i zgrilowanygi pestkami dynii. Śmietaną może być kokosowa co jeszcze bardziej podkręci smak albo zwykła czyli krowia. 


4 porcje
30 minut

2 marchewki
2 korzenie pasternaku
duza cebula
duzy ziemniak
2 cm korzenia imbiru
oliwa
1 litr bulionu z warzyw
pół lyzeczki kurkumy 
smietana
garsc pestek dynii
granat

Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekana cebule i dodajemy kurkumę by dobrze wydobyć smak oraz świeży imbir. Po kilku minutach wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. Pokrywamy bulionem i gotujemy do miękkości.  Miksujemy. 
Podajemy ze śmietaną, granatem i zgrilowanygi na suchej patelni pestkami dynii. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz