Pyszne i chrupiące placuszki z tartych warzyw, podane są u mnie z sosem miętowym, z feta i plastrami buraków. Kolacja na ciepło.
3-4 porcje
na placuszki
1 batat
2 marchewki
1 ziemniak
1 duza cebula
Warzywa zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodac do nich:
2 lyzki maki pszennej
3 lyzki skrobi kukurydzianej czyli maizeny albo maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki kurkumy, pieprz i sól
Smazyc na oliwie z oliwek. Odsączyć na papierze kuchennym.
Podawać z:
Sos
Duzy jogurt grecki
4 gałązki swiezej mięty
sol, pieprz
Miete posiekac i wymieszać z jogurtem, doprawić.
Dodac posiekana fetę albo inny twaróg owczy, pokrojonego buraka i listki mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz