wtorek, 13 lutego 2024

Placki z warzyw i sos miętowy.

Pyszne i chrupiące placuszki z tartych warzyw, podane są u mnie z sosem miętowym, z feta i plastrami buraków. Kolacja na ciepło. 


3-4 porcje

na placuszki

1 batat
2 marchewki
1 ziemniak
1 duza cebula

Warzywa zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodac do nich:
2 lyzki maki pszennej
3 lyzki skrobi kukurydzianej czyli maizeny albo maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki kurkumy, pieprz i sól

Smazyc na oliwie z oliwek. Odsączyć na papierze kuchennym. 

Podawać z:

Sos
Duzy jogurt grecki
4 gałązki swiezej mięty
sol, pieprz

Miete posiekac i wymieszać z jogurtem, doprawić. 

Dodac posiekana fetę albo inny twaróg owczy, pokrojonego buraka i listki mięty




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz