sobota, 3 lutego 2024

Purée z łuskanego grochu i sos z kaparów. Ottolenghi.


Kolejna zimowa kolacja na ciepło. To połączenie łuskanego grochu zredukowanego do purée z sosem, który niesamowicie wydobywa jego smak: cytryna, kapary, oliwa i zielona pietruszka. Coś przepysznego. 


2 porcje

150 g grochu łuskanego zielonego bądź żółtego
1 dupa cebula bądź 2 mniejsze
2 łyżki oliwy z olwiek
kurkuma
2 łyżki masla

Na maśle i na oliwie podsmażamy posiekana cebule. Tak z 4-5 minut. Jak jest dobrze zeszkloną to polowe cebuli odkładamy do miseczki i zachowujemy. Na pozostała cebule wrzucamy groch, mieszamy. Polewamy 800 ml wody, solimy, dodajemy pół łyżeczki kurkumy, trochę pieprzu i gotujemy do miękkości: najpierw 20 minut bez przykrywania potem około 40 minut pod przykryciem. Miksujemy na purée. Dodajemy odłożona wcześniej cebule w kawałkach.

Na sos
3 lyzeczk kaparów ze słoiczka
sok z cytryny
pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek

Mieszamy wszystkie składniki i polewamy nasze purée. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz